in de kijker

Special Museumpeil

Immaterieel erfgoed en musea

Met de internationale conferentie en expert meeting over immaterieel erfgoed, musea en diversiteit (Rotterdam, 8-9.11.2017, i.k.v. het Intangible Cultural Heritage & Museums Project) als uitgangspunten, werd de voorbije maanden werk gemaakt van een themanummer rond immaterieel erfgoed en musea van het Vlaams-Nederlandse tijdschrift Museumpeil. De redactie was samengesteld uit medewerkers van partnerorganisaties Werkplaats immaterieel erfgoed, Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, en Museumpeil.

cover museumpeilIn het nummer worden verschillende voorbeelden van musea uit Nederland, België, maar ook Zwitserland, Italië en Frankrijk, die werken rond immaterieel erfgoed uitgelicht en concrete tips uit de museale praktijk aangeleverd. Waarin verschilt een werking rond immaterieel erfgoed? Welke kansen biedt immaterieel erfgoed voor jouw museum? Welke experimentele projecten bestaan er en kunnen inspireren?

Beoefenaars van immaterieel erfgoed vertellen over wat het voor hen betekent om met musea samen te werken in de zorg voor hun erfgoed, Marilena Alivizatou (auteur van Intangible Heritage and the Museum: New Perspectives on Cultural Preservation) geeft haar kijk op een museale immaterieelerfgoedwerking, en onder andere Marc Jacobs en Hester Dibbits leverden columns in over musea en immaterieel erfgoed. De website van Museumpeil biedt bovendien een interview rond immaterieel erfgoed en collectiewerking in Vlaanderen en een antwoord op vijf veelgestelde vragen rond immaterieel erfgoed en musea.

De lancering van het themanummer vond plaats in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Stef Oosterloo en Sergio Servellón, respectievelijk directeur a.i. van de Museumvereniging uit Nederland en voorzitter van ICOM Vlaanderen, namen er de eerste exemplaren in ontvangst.

180412 Museumpeil Arnhem

VLNR: Leo Adriaanse (hoofd Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland); Stef Oosterloo, directeur a.i. van de Museumvereniging uit Nederland; Sergio Servellón, voorzitter van ICOM Vlaanderen en lid van het Vlaams Museumoverleg; Jorijn Neyrinck, coördinator van Werkplaats immaterieel erfgoed.

Een exemplaar van het themanummer kan je bestellen door je gegevens te bezorgen aan kia@werkplaatsimmaterieelerfgoed.be (€12,50 + verzendkosten).